DE FRANSKE KAFFESKÅLE – BOL DE CAFÉ AU LAIT

Det der med de franske kaffeskåle er kommet snigende hen over årerne og er blevet til en passion.

Katerina har samlet på de gamle franske kaffeskåle igennem mange år og deres historier, farver, patina, liv fascinere stadig og også Mikkel er blevet fanget ind i deres fantastiske univers.

En kaffeskål er en skål man i Frankrig bruger til at drikke sin morgenkaffe af. Det er varm mælk med espresso i. Og årsagen til at morgenkaffen skal serveres i en af de franske kaffeskåle,  er ren lav praktik – man skal kunne dyppe ens croissant eller baguette i kaffe og det kan man jo ikke nær så let i en lille kop.

Man får sin første franske kaffeskål når man er en 6-7 år og man har gerne den samme skål igennem hele livet. Selvom den får lidt skår eller hårrevner, selvom den tager farve hen over årerne efter megen brug, ja så har man den samme skål som man hver morgen nyder sin morgenkaffe i.

Flere steder i Frankrig er det endog stadig tradition, at man får sin kaffeskål med sig i kisten, når man dør.

Der findes et utal af forskellige franske kaffeskåle

De findes i primært 4 størrelser og er lidt forskellige i selve udformningen fra fajancehus til fajancehus. De ældste franske kaffeskåle er både håndlavede og håndmalede. Nogle af de ældste kaffeskåle vi har i butikken, stammer tilbage fra 1700-tallet og er i jernporcelæn.

I Frankrig er der en lang række fajancehuse og alle har de deres specielle stil i kaffeskåle. Nogle modeller og designs er der lavet rigtig mange af og andre er kun lavet i meget begrænset oplag og nogle findes der bare en enkelt af. Alder, sjældenhed, stand og designet på en kaffeskål er i dag det der bestemmer skålens værdi og for mange så er det noget man samler på.

Et af de store og meget populære fajancehuse, når vi snakker om kaffeskåle, er fajancehuset DIGOIN (Digoin-Sarregumines). Deres meget farverige skåle med blomster eller meget grafisk mønster er blandt nogle af de mest efterspurgte skåle, både her i Danmark og i andre lande, bl.a. også i Frankrig.

FRANSKE KAFFESKÅLE - HISTORIEN - BELLEVUE VINTAGE - FOTO 1

Herhjemme i Danmark bruger vi dem heldigvis også til en lang række andre formål end blot til morgenkaffen.

Vi bruger dem til morgenmaden, til slikskålen, til dip, salater, suppe. Vi bruger dem i vores borddækning, hvor de i et mix med de fine franske fajance tallerkner, giver et personligt og smukt indbydende bord. Vi bruger dem også til dekoration – enten bare smukke som de er, eller med små blomster i. De mest populære farver herhjemme er grøn, blå og gul. Men skålene kommer i alle tænkelige farver og med flotte mønstre og blomster. Bl.a. finder der nogle ganske særlige kaffeskåle, som vi herhjemme kalder for nonneporcelæn. De er med håndmalede blomster og med skrift på som ”Amitie” eller ”Souvenir”. Disse skåle er særlig eftertragtede både herhjemme og i udlandet, da de er både meget gamle og sjældne. De ældste kan dateres helt tilbage til omkring starten af 1800-tallet.

Vores private samling

Billederne her er fra vores egen private samling af kaffeskåle og viser nogle af vores favoritter – om end det er virkelig svært af vælge enkelte ud som værende favoritter frem for andre… Men de meget sjældne vi har i vores samling, kan nu ikke komme udenom af have en særlig plads i vores hjerter. Vi bruger de franske kaffeskåle – bol skåle hver dag, til kaffen, til morgenmaden, til salater, til snacks og ikke mindst til pynt. Og særligt Katerina elsker at stå hver morgen og nøje udvælge HVILKEN skål hun vil bruge.

Hvorfor denne kærlighed til de franske kaffeskåle?

Den skøn ældre Brocanteur forklarede os for mange år siden HVAD det lige er med de her kaffeskåle der gør at de er så særlige og der gør at man har den samme skål hele livet og IKKE skifter den ud, bare fordi den får lidt skår og revner… Han sagde: Det er med skålene som det er med vores smukke kvinder – de ældes alle og ikke alle med samme ynde, men VI elsker dem uanset!  

Husk at besøge Bellevue Vintage Skagen på Facebook og Bellevue Vintage på Instagram 

Hvis I har lyst, kan I kan også læse om om vores indkøbsture til Frankrig 

FRANSKE KAFFESKÅLE - HISTORIEN - BELLEVUE VINTAGE - FOTO 9
FRANSKE KAFFESKÅLE - HISTORIEN - BELLEVUE VINTAGE - FOTO 10

VORES NYHEDER

Picture of Kærlige hilsner Katerina & Mikkel

Kærlige hilsner Katerina & Mikkel

Del med verden